fbpx

Mikä on lymfadeema?

(Lymfadeema, Lymfaödeema)

Lymfedeemalla tarkoitetaan kroonista imunestekierron häiriötä, joka ensimmäisenä oireena aiheuttaa turvotusta. Pitkittyneenä lymfedeema aiheuttaa myös ihon paksuuntumista, särkyä ja lisää tulehdusalttiutta.

Mikä aiheuttaa Lymfedeemaa

Lymfedeema jaetaan usein primääriin lymfedeeman, jossa imusounijärjestelmässä on toimintahäirö, jonka aiheuttaja voi olla perinnöllinen tekijä tai esimerkiksi hormonaalinen häiriö. Sekundäärisellä lymfedeemalla tarkoitetaan trauman aiheuttamaa lymfedeemaa. Sekundäärisessä lymfedeemassa imunestekierto on häiriintynyt esimerkiksi leikkauksen, tulehduksen tai tapaturman johdosta. Syöpähoidot kuten imusolmukkeiden poisto tai sädehoito voivat vaurioittaa imunestekiertoa ja aiheuttaa lymfedeeman.
Ylipaino pahentaa entisestään lymfedeemaa, koska ylipaino heikentää imusuonten seinämäsolujen toimintakykyä

Lymfadeemaan ei ole parantavaa hoitoa, mutta oireita voidaan lievittää erilaisilla turvotusta vähentävillä hoidoilla.

HYPOXI ja lymfedeema

HYPOXIssa yhdistyy kevyt liikunta ja vaihteleva ilmanpaine. Ylipaine parantaa imunestekiertoa, paine aktivoi nestekiertoa. Keho on hoidon aikana tuettu, joka edesauttaa nestekiertoa. Alipaine parantaa verenkiertoa. Tämä yhdistelmä vähentää tehokkaasti turvotusta.

Kokemuksemme mukaan suurin osa lymfedeema potilaista saa HYPOXIsta välitöntä apua oireisiin, potilaat huomaavat olon helpottavan muutaman tunnin sisällä: turvotus laskee, paine raajoissa helpottuu. Pidemmällä aikavälillä kipu vähenee ja iho tuntuu pehmeämmältä.

Oireiden helpottaminen ja se kuinka kauan tulos säilyy riippuu paljon potilaan tilanteesta, lymfedeeman syistä yms. HYPOXIa suositellaan jaksona jonka jälkeen hoitoja suositellaan ylläpitävinä kertoina esim. 1 krt viikossa ylläpitämään tulosta. HYPOXI ei paranna lymfedeema tai poista sen syitä, mutta kokemuksemme mukaan se vähentää selvästi oireita, parantaa elämänlaatua ja motivoi asiakkaita aktiivisempaan elämään, joka myös auttaa vähentämään oireita ja ylläpitämään tulosta.

Jokaisen asiakkaan kohdalla tilanne on kartoitettavat yksiöllisesti. Kerrothan HYPOXI-ohjaajalle tilanteestasi!

Lipo-lymfedeema = lipedeman ja lymfedeeman yhdistelmä

Lipo-lymfedeeman ominaisuudet:

• Lipedeeman kliinisessä kuvassa näkyy lisäksi jalkojen ja käsien turpoamista (mukaan lukien varpaat ja sormet)
• Positiivinen Stemmer-testi
• ns. kiinteän ja ”tasaisen” näköinen ihonpinta turvotuksesta johtuen
• Lähes kaikilla naisilla, joilla on lipedeema, on turvotusta, mutta kuitenkin vain muutama kärsii lipo-lymfedeemasta.

LISÄÄ LYMFEDEEMASTA SUOMEKSI

Lähteet:

Grada AA, Phillips TJ (December 2017). ”Lymphedema: Diagnostic workup and management”. Journal of the American Academy of Dermatology. 77 (6): 995–1006.

Grada AA, Phillips TJ (December 2017). ”Lymphedema: Diagnostic workup and management”. Journal of the American Academy of Dermatology. 77 (6): 995–1006

Hannuksela-Svahn, A.”Imunestekierron häiriö (lymfedeema) – krooninen turvotus”. Duodecim, 13.11.2014

International Society of Lymphology (March 2013). ”The diagnosis and treatment of peripheral lymphedema: 2013 Consensus Document of the International Society of Lymphology”. Lymphology

Varaa maksuton konsultaatio

Varaa aikasi maksuttomaan konsultaatioon, joka sisältää laitekokeilun. Lue lisätietoja